Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 16 februari, 2024 - 15:53Uppdaterad: fredag, 16 februari, 2024 - 17:14

Försvaret i muthärvan hävdar goodwill

I dag var den sista rättegångsdagen i den stora misstänkta muthärvan med koppling till Akademiska sjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset i Sverige. En av de misstänkta är vd för ett åländskt företag.  

Under slutpläderingarna tryckte försvaret på att den åländska vd:n inte haft uppsåt till brott och att procentsatserna som åklagaren hävdar är mutor egentligen är goodwill. Försvaret hävdar alltså att det åländska företaget ska ha gett 5-7 procent av pengarna, som misstänks komma från bluffakturor, i ren välgörenhet för att utbilda avdelningens personal vid sjukhuset. Åklagaren menar istället att pengarna egentligen gått till den verksamhetschef som misstänks ha tagit emot mutor. 

Åklagaren har yrkat på en företagsbot på 2 miljoner kronor samt näringsförbud på tre år för det åländska företaget. Det åländska företagets försvar menar att det är oproportionerligt hårda straff, då det skulle leda till att hela verksamheten inte skulle kunna fungera längre. Alla parter hävdar fortsatt att de inte gjort sig skyldiga till brott. Dom i målet faller senast två veckor från i dag. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »