Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 8 juni, 2018 - 12:24Uppdaterad: fredag, 8 juni, 2018 - 17:34
  • Utbildningsminister Tony Asumaa och byråchef Elisabeth Storfors presenterade rapporten. Foto: Hasse Persson-Bru

Förslag om ny grundskolelag

Religions- och livsåskådningskunskap föreslås bli ett nytt ämne i grundskolan. Det ska vara obligatoriskt för alla och ersätta nuvarande tudelning mellan konfessionell religionskunskap och livsåskådning. Förslaget är ett av många i en slutrapport från den parlamentariska arbetsgrupp som berett revideringen av den över 20 år gamla, åländska grundskolelagen.

 I dag presenterades rapporten där centrala områden för modernisering av lagen bland annat sägs vara integration, rättighet för vuxna att avlägga kurser på grundskolenivå, samordning av barnomsorg och skola, rätt till elevhälsa och förstärkt rätt till specialundervisning.

Ett förslag som gruppen inte är helt enig om är om de som startar alternativa skolor ska ha rätt att ta ut avgifter. Enligt gruppens förslag ska det vara möjligt men socialdemokraten Göte Winé har reserverat sig med motiveringen att grundskolan ska vara avgiftsfri.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »