Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 16 november, 2021 - 15:15Uppdaterad: tisdag, 16 november, 2021 - 17:20
  • Viking Grace på grund, foto: Axel Eriksson

Förlikning om avloppsledning vid Graces grundstötning

Mariehamns stad och Viking Line har nu förhandlat sig fram till ett förlikningsavtal när det gäller kostnaderna som uppkom när en avloppsledning gick sönder då Grace körde på grund vid Lotsberget i Mariehamn den 21 november i fjol.

Enligt förlikningsavtalet betalar rederiet staden 85.000 euro som ersättning för stadens sammanlagda reparationskostnader för den skadade sjöledningen. Stadens kostnader för alla arbeten som tillhör reparation och flyttning av den skadade ledningen uppgår till 114.000 euro. Under händelseförloppet vid grundstötningen flyttades ledningen nedåt längs slänten på en sträcka av ca 200 m. Vikter som håller ledningen på plats flyttades runt röret. En del av vikterna lossnade helt. Vid dykbesiktningar konstaterades att det inte fanns några visuella skador på de delar av själva röret som var synliga. Den skadade ledningen är nu tillfälligt säkrad i ursprunglig position på en sträcka av ca 200 meter med hjälp av rep. Avsikten är att förlänga ledningen med ca 40 m och flytta den på djupare och säkrare botten. Kostnader för dessa arbeten beräknas bli cirka 100.000 euro.

Staden ska behandla ärendet på torsdag då infrastrukturnämnden har möte.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »