Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 27 mars, 2018 - 12:08Uppdaterad: tisdag, 27 mars, 2018 - 13:25
  • Fåglar orsakar skador på skörden. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Förespråkar skyddsjakt på fåglar

Norra Ålands lantbruksnämnd står fast vid åsikten att skyddsjakt på trana, vitkindad gås och svan vore det bästa för att få bukt med de skördeskador fåglarna orsakar grödor på de åländska åkrarna.

En arbetsgrupp på landskapsregeringen har utrett frågan om skyddsjakt men förespråkar skrämselanodningar i första hand och i sista hand skyddsjakt på de fridlysta fåglarna.

-Landskapsregeringen kunde kanske se till att i egen regi administrera sådana skrämselanordningar, det är både dyrt och tidsödande för odlarna att ta till sådana metoder, säger Jan Salmén, ordförande i lantbruksnämnden för Norra Åland.

Han säger att grannarna lätt blir störda av skrämselanordningar som producerar mycket oväsen för att skrämma fåglarna på flykt.

-Vi anser att skyddsjakt vore viktigt, åtminstone borde något system utarbetas för skadorna fåglarna orsakar är omfattande, säger Jan Salmén.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »