• Arkivfoto: Ulf Weman
Publicerad: fredag, 12 juli, 2019 - 06:36

Flera höstmöten för bättre vattenkvalitet

Hur ställer vi om för att nå god vattenkvalitet och förebygger översvämning och torka? Bland annat det här kan du få svar på när miljöbyrån i höst ordnar flera samrådsmöten där man diskuterar hur vi kan förbättra vattenkvaliteten på Åland.

Bakgrunden till det här är en ny samrådsprocess för vattendirektivet och det marina strategidirektivet som ska genomföras under år 2019. Tanken är att flera möten ska hållas med olika representanter som exempelvis fiskodlare, vattenbolag, politiker men också med allmänheten. Under möten tar man bland annat fram uppdaterade åtgärdsprogram och förvaltningsplaner för vatten på Åland, som ska gälla från år 2021. Enligt tidsplanen ska ett utkast av dokumentet ska vara klart mot slutet av nästa år. Det första samrådsmötet går av stapeln onsdagen den 2 oktober och kräver en förhandsanmälning. Mera information finns på landskapsregeringens hemsida. De som inte har möjlighet att delta på mötet kan skicka synpunkter via mejl.

Fler Nyheter

Böter om inte fårägare städar ur fårstall

ÅMHM ålägger nu en fårägare att noggrant rensa hela sitt fårstall och ordna en torr ströbädd till sina får. Fårägaren har trots flera inspektioner och tillsägelser inte städat och röjt upp så att fåren, som fortfarande går utomhus dygnet runt, har en torr liggplats i skydd för väder och vind.

Sympatistrejk från PAM nästa vecka

Servicefacket PAM väljer att stödja Post- och Logistikunionen, PAU:s kollektivavtalsförhandlingar genom att förbjuda behandlingen av paket och brev vid alla så kallade postombud.

Ny medlem i ombudsmannanämnden

Dan Sundqvist är ny medlem i ombudsmannanämnden efter att Mikael Larsson valt att bli befriad från uppdraget.

Körde fort med telefon vid skola

Polisen stannade under gårdagen en förare som vid en hastighetsövervakning utanför Södersunda skola överträdde hastighetsbegränsningen med 12 kilometer i timmen medan hen höll sin mobiltelefon i handen.

Bibliotekets trivselregler ska fastslås politiskt

Fredrika Sundberg:
I samband med att kultur- och fritidsnämnden slår fast nya bokningsregler för stadsbiblioteket passar man även på att politiskt fastslå de trivselregler man haft i två år. Det säger Fredrika Sundberg, kultur- och fritidsdirektör.

Christan Wikström, ObS, blir infrastrukturminister

Christian Wikström (ObS) intervjuas av Felix Quarnström
Christian Wikström, Obunden Samlings partisekreterare, blir infrastrukturminister i den tillträdande landskapsregeringen. Det bekräftar Wikström under tisdagkvällen.

Stort steg framåt för nytt ekonomiskt system

Avgående finansminister Mats Perämaa
I ett brev undertecknat av Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och Finlands finansminister Mika Lintilä (C) har landskapsregeringen i dag fått löfte av regeringen Antti Rinne att avräkningsgrunden för klumpsumman ska höjas till 0,47 procent, precis det som landskapsregeringen begärt.

Byggfirma kräver Fifax på 450.000 euro

Peter Grönholm rapporterar
Byggfirma Hans Mattson Ab kräver Fifax och F-Fast på närmare 450 000 euro. Det framkom när den planerade tre dagar långa rättegången inleddes idag.

Fjärdvägen berörs inte av stödstrejk

Nyhetsnotisen i ljudformat
M/S Fjärdvägen som står för den största delen av transporten av livsmedel till Åland berörs inte av Sjömansunionens stödstrejk.