• Nordic Trout Ab skulle gärna flytta ut sina fiskodlingar på öppet vatten om landskapsregeringen gav tillstånd. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.
Olof Karlsson intervjuas av Sara Lindroos:
Publicerad: torsdag, 14 september, 2017 - 14:42, uppdaterad: torsdag, 14 september, 2017 - 15:02

Fiskodlare bemöter stugägares kritik

- Man gör det väldigt lätt för sig genom att peka ut fiskodlingarna som den avgörande faktorn när vi vet att det finns övergödning även i kustområden där det inte finns några fiskodlingar. Det säger Olof Karlsson, vd på Nordic Trout Ab som tidigare hette Ålands Fiskförädling Ab, med anledning av den kritik som stugägarna Klas-Erik och Bo Sandberg riktade mot fiskodlingarna i Ålands radio i morse.

Stugägarna menar att övergödningen av stränderna och havsbotten vid deras stugor i Lemland beror på fiskodlingarnas verksamhet, och de önskar att fiskodlingarna skulle flytta ut på öppet hav i stället. Och Olof Karlsson säger att man gärna skulle flytta ut till havs.
- Men enligt de uppgifter vi fått är det inte möjligt med dagens lagstiftning. Så fort den kommer på plats är vi beredda att flytta ut hur långt som helst, säger han.
Vi har sökt miljöminister Camilla Gunell men ännu inte fått någon kommentar från henne.

Fler Nyheter

Ålandsvägens ombyggnad inleds nästa vecka

Den andra etappen av Ålandsvägens ombyggnad inleds den 24:e januari och beräknas vara slutförd den 22:a november. Idag undertecknades entreprenadavtalet.

333 har röstat

333 personer förhandsröstade i presidentvalet när förhandsröstningen drog i gång på postkontoren i Brändö, Lumparland, Mariehamn och Vårdö i dag.

Polisens avgångsålder klubbad

Lagtinget beslöt slutgiltigt i dag att polisernas pensions- och avgångsålder höjs. Med rösterna 16-13 vann förslaget från landskapsregeringen.

Rosella fräschas upp

Flera nyheter är på gång på Viking Lines m/s Rosella som just nu ligger på dock i Tallinn.

Ömsen ångrar sig om markköp

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag tackar nej till att köpa den mark på Lotsberget som man hade tänkt bygga bostadshus på.

Haatainen vill tidigarelägga språkundervisning

Tuula Haatainen intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
- Finland måste även i fortsättningen garantera Ålands demilitarisering och det är mycket bra att Finland har fredsöarna Åland. Det menar socialdemokraternas presidentkandidat Tuula Haatainen.

Odins turlista ändras i dag

Tekniska problem drabbade m/s Odin i förmiddags och det påverkar turlistan.

Välbesökta invånarmöten i Sund och Finström

Invånarmötena om kommunsammanslagning av Finström, Geta och Sund var relativt välbesökta då de hölls i Sund och Finström i går.

Poliserna träffade LR

I dag har landskapsregeringen och poliserna träffats för att diskutera pensionsfrågan.