Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 11 september, 2017 - 16:15Uppdaterad: måndag, 11 september, 2017 - 16:54
  • Det finns oro i lagtinget för att fiskevårdsavgifterna kan skrämma bort fisketurister. Foto: Ulf Weman

Fiskevårdsavgiften väckte debatt i lagtinget

Är fiskevårdsavgiften ett första steg till att socialisera de åländska fiskevattnen? Den farhågan uttalades i lagtinget i dag när landskapsregeringens förslag om en fiskevårdsavgift på 20 euro per år för besökande fiskare debatterades.

Syftet är att ha råd att behålla landskapsägda Guttorp fiskodling som odlar fiskyngel för utplantering. En annan farhåga är att fisketuristerna skulle tycka att det är för dyrt att åka hit och fiska och att flera stugbyar i så fall planerar att upphöra att sälja fiskepaket. Centerns Mikael Lindholm, själv vattenägare i Vårdö, gillar inte förslaget.

- Det här förslaget här hemma i sopkorgen. Flera stugbyar funderar på att upphöra med fiskepaket om det här blir verklighet, sa Mikael Lindholm.

Göte Winé, socialdemokrat köpte inte argumentet.

- Om det har råd att upphöra med fisketuristerna är de bara att gratulera. 20 euro är bara vad ett fiskedrag kostar, men det här ger ett bra fiske på sikt, sa Göte Winé.

Förslaget gick nu till utskottsbehandling i lagtinget.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »