Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 26 oktober, 2017 - 07:23Uppdaterad: torsdag, 26 oktober, 2017 - 08:01

Finskan populäraste frivilliga språket

Finskan är det överlägset mest lästa frivilliga språket i skolan. Det konstaterar Åsub som sammanställt statistik om elevernas språkstudier.

 Tyska och franska läses också på alla årskurser från femman till nian. Andelen elever som läser frivilliga språk har minskat i årskurs sex och i högstadiet det här läsåret. Andelen nior som läser frivilliga språk har minskat sedan början av 2000-talet och dessutom är det vanligare att eleverna i dag har ett frivilligt språk i stället för två, skriver Åsub.
I årskurs fem har språkstudierna däremot fått ett uppsving. 87 procent av femmorna har valt att läsa ett frivilligt språk det här läsåret, förra hösten var det 76 procent.
I högstadiet finns det andra tillvalsämnen som eleverna kan välja, och i höst är idrott och språk som till exempel tillvalsengelska och spanska popuärast. Inom religionsundervisningen har drygt 94 procent av eleverna valt religionskunskap, 5 procent livsåskådningskunskap och 0,5 procent ordnar undervisningen själva. Att välja livsåskådning har blivit vanligare om man jämför med situationen för fem år sedan, enligt Åsub.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »