Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 29 april, 2013 - 15:48Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:15

Finländskt löfte om parlamentsplats

Finland tar åter upp frågan i Bryssel om att Åland bör få en egen parlamentsplats i Europaparlamentet. Det här lovade Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja till självstyrelsepolitiska nämnden förra veckan, när han hördes i samband med frågan om ett godkännandet från åländsk sida av Kroatiens anslutningsavtal till EU. I lagtinget i dag blev det debatt om anslutningsfördraget och om hur Åland bör agera. Centerns Harry Jansson, som tidigare krävt att avtalet lämnas vilande tills Åland fått löfte om en parlamentsplats tyckte att landskapet nått framgångar. Dels genom löftet från utrikesministern, och dels i och med att Finland visat respekt och väntar med sin ratificering av Kroatienavtalet tills Åland gett sin syn. Den ändrade inställningen fick Jansson kritik för av Ålands framtid i dagens debatt. Frågan bordlades till ett extra plenum i morgon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »