Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 12 oktober, 2024 - 09:13Uppdaterad: lördag, 12 oktober, 2024 - 09:13
  • Hunden på bilden är inte drabbad av sjukdomen. Foto: Wikimedia commons Josh Dobson

Leptospirainfektioner bland hundar i södra Finland

Hundar som smittats av bakterien leptospira har upptäckts i södra Finland, men än så länge har inte något fall rapporterats på Åland, skriver landskapsveterinär Maria Borgström i ett pressmeddelande. 

Leptospiros orsakas av bakterien leptospira och orsakar en allvarlig sjukdom hos flera olika arter av djur. Leptospira är en zonos, vilket innebär att den även smittar människor. 

Leptospiros hos hund är en anmälningspliktig sjukdom det vill säga att veterinärer bör anmäla fall av sjukdomen till myndigheterna. 

Tidigare har leptospirainfektioner i Finland främst drabbat hundar som rest till länder där sjukdomen är vanlig. Nu har de smittade hudarna inte rest utanför landet och de har alltså fått smittan inom landet. Förekomsten av bakterien har även ökat bland råttor och enligt en undersökning bär nu en procent av råttorna i Helsingfors på bakterien. 
Symptomen hos hundar är till exempel feber, slöhet, trötthet, aptitlöshet, kräkningar och diarré. Hunden kan börja dricka och kissa mer och den kan bli stel och få muskelvärk. Infektionen kan också vara symtomfri. 
Sjukdomen behandlas med antibiotika och kan diagnostiseras med hjälp att påvisa antikroppar i hundens blod. 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »