Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 28 februari, 2024 - 15:43Uppdaterad: onsdag, 28 februari, 2024 - 17:29

Finlands barnombudsman ger vägkost till LR inför ny barnstrategi - “Gör bättre konsekvensbedömningar”

Regeringen Orpos nedskärningar kommer att drabba barnfamiljer hårt, men Åland har möjlighet att göra bättre. Det säger Finlands barnombudsman Elina Pekkarinen, på besök på Åland i dag, onsdag. 

Pekkarinen ska bland annat ge vägkost åt landskapsregeringen, som planerar en ny barnstrategi. Samtidigt är hon orolig över den barnstrategi som riket antagit. 

– Jobbet vi gjorde var bra, men nu har det kommit så många förändringar och alla politiker har bytts ut så vi får börja om från början. 

De allmänna nedskärningarna i stöden till barnfamiljer kommer att leda till att tio till tjugotusen fler barn riskerar fattigdom, enligt justitieministeriets bedömning. Nedskärningarna kommer att påverka familjer också på Åland, men Johanna Fogelström-Duns, Ålands barnombudsman är ändå hoppfull. En del av idén med att bjuda in Pekkarinen är uttryckligen att förbereda regeringen på bättre konsekvensbedömning än man gjort i riket. 

– Landskapet har möjlighet att göra bättre och det har de också sagt i sitt regeringsprogram, säger Fogelström-Duns. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »