Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 4 december, 2018 - 05:55Uppdaterad: tisdag, 4 december, 2018 - 10:32
  • Kommunernas skatteintäkter blev lägre än prognosticerat. Arkivfoto: Axel Eriksson.

Felaktiga skatteprognoser påverkar kommuner

De åländska kommunernas skatteintäkter för 2017 minskade med ungefär 3,1 miljoner euro jämfört med 2016-års beskattning, från cirka 96 miljoner euro till knappt 93 miljoner. Det här hade man inte trott på förhand.

Prognoserna som kommunerna förlitar sig på när de gör upp sina budgetar visade fel, kanske beroende på att effekterna av konkurrenskraftpaket uppskattats fel eller för att något misstag gjorts i samband med att skattekorten för 2017 beräknades. På Åland har exempelvis Föglö påverkats mycket.
- Den beskattningsbara förvärvsinkomsten sjönk med ungefär 11 procent eller flera hundratusen euro i vårt fall. Samtidigt föll samfundsskatten och landskapsandelarna minskade, totalt rör det sig om 400.000-500.000 euro mindre än vad vi normalt skulle få och eftersom vi har stora investeringar att göra så får vi ta från de goda årens överskott som minskar i rask takt, säger kommundirektören Niklas Eriksson.

Kompensationen otillräcklig

Eriksson, och förbundsdirektören på Ålands kommunförbund Magnus Sandberg, säger att kommunerna fått viss kompensation av landskapsregeringen för konkurrenskraftpaketets effekter, men kompensationen motsvarar inte minskningen av skatteintäkterna.

Avdragen blir fler

Samtidigt är det enligt Eriksson problematiskt att antalet skatteavdrag blir fler. Ifjol hade Föglö en inkomstskattesats på 17,25 procent, men efter alla avdrag fick man in 10,73 procent av kommuninvånarnas beskattningsbara förvärvsinkomst.
- Gemene man är säkert glad åt avdragen men i slutändan kan de betyda att kommunen måste höja skattesatsen för att kunna bibehålla servicen, säger han.
Hör mer om det här i Åland i dag i eftermiddag.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »