Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 2 januari, 2017 - 15:03Uppdaterad: måndag, 2 januari, 2017 - 15:12
  • Färre djurgårdar söker ersättning för anlitande av avbytare. Arkivfoto: Cecilia Ektrömer.

Färre söker stöd för avbytare

Något färre lantbrukare sökte i fjol ersättning för anlitande av avbytare än året innan.

För 2015 fick jordbruksbyrån in 86 ansökningar och för 2016 har hittills endast 61 djurhållare lämnat in sina ansökningar.

-Det kan bero på att några slutat ha djur och på att en del är sena med sina ansökningar, säger Annette Loumann som är handläggare på näringsavdelningens avbytarenhet.

Landskapet ersätter kostnaderna för lantbrukare som anlitar avbytare för ledighet med 80 procent enligt godkända antal timmar. Enligt Annette Loumann finns det för tillfället fyra avbytare som jobbar heltid och några som har det som deltidssyssla.

-Svårast är det att ordna avbytare vid akuta situationer, till exempel vid sjukdom, säger Annette Loumann. Då krävs det ofta att två personer ställer upp eftersom djuren ska ha tillsyn två gånger om dan, sju dar i veckan.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »