Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 21 november, 2016 - 06:35Uppdaterad: måndag, 21 november, 2016 - 06:50
  • Viking Line tar till sig Stockholmspolisens kritik men menar samtidigt att man vidtagit åtgärder för att förhindra brott ombord. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

”Färjebolagen överserverar sina gäster”

Färjebolagen vidtar inte tillräckliga åtgärder för att förhindra brott som våldtäkter ombord. Det anser Olof Bratthall vid Stockholmspolisen som intervjuats av Sveriges radios P4 Jämtland.

Enligt Bratthall överserverar rederierna sina gäster.
- De borde arbeta mer med att kontrollera utskänkning av alkohol och med den brottsförebyggande delen av sin verksamhet, säger Bratthall till P4.

Juri Jalava som är skyddsinspektör på Viking Line säger att han förstår kritiken och tar till sig av den, men han säger också att Viking Line redan vidtagit flera åtgärder. Bland annat får passagerarna inte längre ta med sig alkohol när de går ombord och taxfreeförsäljningen hålls stängd på utresan för att förhindra festande i hytterna.

Polisen har lagförslag

Polisen föreslår att Sveriges regering stiftar en lag om att den svenska alkohollagstiftningen ska gälla på svenskregistrerade fartyg, vilket skulle göra det lättare att kontrollera alkoholkonsumtionen ombord. Och det välkomnas av Viking Lines skyddsinspektör.
- Det skulle underlätta övervakningen. Det gagnar ju oss om det kommer fram om vi har problem eller inte, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »