Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 22 september, 2024 - 20:15Uppdaterad: söndag, 22 september, 2024 - 20:15
  • Foto: Rasmus Karlsson
  • Oleksandr, Stanislav och Roman
  • Bosse Karlsson och Tomas Lundberg. Foto: Rasmus Karlsson

Från frontlinjen till Skördefesten – ukrainsk sjukvårdspersonal återhämtar sig på Åland

Under slutet av den gångna veckan anlände omkring tio ukrainare till Åland för att återhämta sig under knappt två veckors tid. De är här för att bland annat vila och diskutera och de har både tolk och psykolog med sig. De har också hunnit med att besöka bland annat Skördefesten.  

De arbetar med sjukvård på olika vis och mycket av deras arbete har skett vid frontlinjen ända sedan det fullskaliga krigsutbrottet i februari 2022. Oleksandr Solobchuk, Roman Mamets och Stanislav Bun är tre av dem och tillhör den 15:e gränsbevakningsbrigaden i Ukraina. De arbetar med en del av sådant som skänkts från Åland under de senaste åren, till exempel evakueringsbussar och den mobila tandläkarklinik som är en ombyggd åländsk lastbil. Det är också genom åländska frivilliga som återhämtningsresan möjliggjorts, och ukrainarna säger sig vara väldigt tacksamma för de hjälpinsatser som kommit från åländskt håll.  

– Vi är lite överraskade över hur starkt stödet för Ukraina är och hur pass länge det hållit i sig, säger Stanislav Bun.  

I ljudspelaren kan du lyssna på ett reportage där du dessutom kan höra åländska frivilliga som hjälper Ukraina. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »