Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 23 januari, 2018 - 15:17Uppdaterad: tisdag, 23 januari, 2018 - 16:04
  • Långt kvar till en åländsk plats i Europaparlamentet även om Finland föreslås få en plats till.

Delseger i förslag om parlamentsplats

Finland får ett extra mandat i Europaparlamentet enligt det förslag som EU:s konstitutionella utskott går in för efter den omröstning som hölls i dag. Finland ökar alltså från 13 till 14 mandat enligt förslaget.

-En delseger helt klart men vägen till målet, en åländsk plats i Europaparlamentet, är både lång och krokig. Det konstaterar lantrådet Katrin Sjögren.

Europaparlementet minskar fördelningen till 705 ledamöter men inget land förlorar mandat. Utskottet uppmanar Europeiska unionens råd att anta en rättslig grund för införandet av en transnationell vallista. Det ändringsförslag som framförts av Nils Torvalds och Charles Goerens, som understryker möjligheten för medlemsstater att tilldela mandat till regioner med lagstiftande makt, antogs däremot inte av utskottet. Ändringsförslaget fick dock stöd av flera grupper i Europaparlamentet.

– För Ålands del var detta ett positivt resultat som ger oss möjligheten att jobba vidare på den inslagna linjen att få Finland att respektera sina tidigare löften att säkra åländsk representation i Europaparlamentet när Finland tilldelas ett ytterligare mandat. Vi fortsätter jobba på det, säger EU-ansvariga kansliminister Nina Fellman.

Europaparlamentet tar ställning till utskottets förslag den 7 februari.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »