Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 30 september, 2021 - 11:31Uppdaterad: torsdag, 30 september, 2021 - 14:31
  • Behöver Åland en oberoende myndighet som synar skolorna? Det råder det delade meningar om.

"Bra att föreningen lyfter frågan"

-Det är bra att Ålands autismspektrumförening lyfter den här frågan, säger utbildningsminister Annika Hambrudd med anledning av föreningens namninsamling för att få till stånd en oberoende tillsynsmyndighet över utbildningsväsendet på Åland.

Annika Hambrudd konstaterar att landskapsregeringen har dubbla roller som både tillsynsmyndighet och ansvarig för utvecklingen inom den kommunala skolan, något som också har fördelar, menar hon.

Mariehamns bildningschef Mikael Rosbäck har inte hunnit ta ställning till namninsamling men säger att vi idag har ett ”relativt fungerande system”.

Mathias Eriksson, som är utbildningschef för Södra Ålands högstadiedistrikt, anser inte att det är nödvändigt att tillsätta en tillsynsmyndighet.

-Generellt anser jag att kommunerna gör allt vad de kan för att följa lagstiftningen och det är en av våra viktigaste uppdrag som utbildningschefer, tillsammans med skolföreståndare och förtroendevalda, att tillse att lagen följs, skriver han i ett mejl till Ålands Radio.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »