Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 29 september, 2021 - 14:12
  • Försvaret anser att bevis saknas. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

"Bevis för uppsåt saknas: ansvaret inte på de åtalade"

Varken affärsområdescheferna Mats Polviander och Dan Johansson eller den dåvarande försäljningschefen kan knytas direkt till införseln av illegala varor eller uppgivelsen av felaktiga tullkoder.

Ingen av dem har haft något direkt ansvar för vilka varor Åland Post har importerat eller exporterat, och det kontrakt åtalet berör innefattar i sig inget olagligt eller något annat som skulle göra det ogiltigt. Ingen av dem har gjort någon ekonomisk vinning och att något uppsåt till att begå brott funnits, ett krav för alla rubriceringar utom läkemedelsbrott, går inte att bevisa.

Det menar svarandenas juridiska ombud när turen i slutpläderingarna kommit till de sex Åland Post-cheferna. Försvaret pekar även på motsägelser i gärningsbeskrivningarna och besluten om åtalseftergift. Flera av de åtalade, bland annat de fem förtullare som var delaktiga i att föra in varorna från Authentic Produces Ltd. med felaktiga varukoder, har fått åtalseftergift för vissa av rubriceringarna, trots att de andra rubriceringarna, som baserar sig på samma gärningar, kvarstår.
- Det saknas bevisning, ingenting har presenterats som direkt påvisar att min klient gjort något fel, säger advokat Johnny Bäck, ett argument som även de övriga juridiska ombuden lagt fram.
Han kallar yrkandet om ovillkorligt fängelsestraff befängt, och yrkar liksom de andra ombuden på att åtalet förkastas i sin helhet. Försvaret har även upprepade gånger pekat på att den affärsordning Åland Post följt varit godkänd av bolagets styrelse, och ifrågasatt varför ingen av styrelsemedlemmarna står åtalade.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »