Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 30 januari, 2024 - 20:30Uppdaterad: onsdag, 31 januari, 2024 - 07:53
  • Flera besättningsmän vittnar om bristande säkerhet Bild: Montage

Besättning larmar om bristande säkerhet ombord – Berndtsson tillbakavisar

Anställda och tidigare anställda inom EW Finland larmar om bristande säkerhet ombord på fartygen. Den stora personalomsättningen med ständigt nya besättningsmän och snabba hopp mellan olika fartyg skapar en otrygghet.

Det visar en granskning som Ålands Radio gjort genom att tala med nio besättningsmän. 
 
– Det är en stor säkerhetsrisk med korta inskolningar och folk som slängs hit och dit. När det varit kriser och nya fartyg satts in har det bara varit en halvtimmes genomgång och sedan fara iväg, säger en anställd.  

En annan anställd tecknar en liknande bild. 
– Vi har kört med väldigt bristfällig säkerhet. Däcksare ska agera rökdykare vid eventuell brand, men om du hela tiden roterar dem så kommer du aldrig få en däckspersonal som funkar. 

De anställda har önskat vara anonyma av rädsla för repressalier. 

Oskar Berndtsson, direktör vid Nordic Jetline, tillbakavisar anklagelserna om bristande säkerhet ombord. I ett e-postmeddelande skriver han: “Inskolning sköts enligt säkerhetsledningssystemet, men då det blir många trafikstopp samtidigt som personalen är sjuk, kan det uppstå situationer då en besättningsmedlem inte fått den tid som behövs för inskolning. Men det är frågan om undantag. Vi har ändå alltid haft kompetent besättning ombord. “  
I sitt svar ber Berndtsson både passagerare och medarbetare om ursäkt för att rederiet har haft en hel del motgångar den senaste tiden. Han medger också att den interna kommunikationen kunde förbättras.  

Hör mer av besättningsmännens tankar om säkerheten i audioinnehållet. 

Ålands Radios granskning baserar sig på ett tips - Tipsa oss om sådant vi borde granska på tips@alandsradio.ax.   

Läs också: 

Strulet i skärgårdstrafiken kostar entreprenören 60 000 euro – “Jag är orolig över trafiken i framtiden”

EW-Finland anställda utan avtal och korrekta löner trots utlöpt tidsfrist – “Lojaliteten är noll”

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »