Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 29 januari, 2024 - 06:14Uppdaterad: tisdag, 30 januari, 2024 - 16:08

EW-Finland anställda utan avtal och korrekta löner trots utlöpt tidsfrist – “Lojaliteten är noll”

De anställda vid den åländska förbindelsefartygstrafiken har ännu inte fått sina nya arbetsavtal. Enligt sjöfacken och anställda ombord har inte heller övertidsersättningar och korrekta löner betalats ut retroaktivt.

Den 22 november i fjol avblåstes strejken i skärgårdstrafiken då sjöfacken hade kommit överens om en förhandlingslösning med motparten EW Finland och Kalbåda Shipping. 

– Känslan är att man är utmattad, man vill få ett slut på det här, det tar sån otrolig energi från en, att man ska bli arg, frustrerad och ledsen, säger en av tre anställda som Ålands radio talat med. 

Tidsfristen enligt överenskommelsen hos riksförlikningsmannen för nya arbetsavtal i linje med tecknat kollektivavtal var sista november och tidsfristen för retroaktiva löneutbetalningar, till följd av att de anställda inte hört till rätt avtal, var sista december i fjol. Båda tidsfristerna har nu löpt ut och de anställda har inte fått något besked om var saken ligger. Det bekräftade Johan Ramsland, verksamhetsledare för Finlands skeppsbefälsförbund den 15:e januari. 

– När man kommit överens om något måste man hålla det, säger Ramsland. 

Oskar Berndtsson, direktör på Nordic Jetline, säger att de anställda visst fått kollektivavtal, men att alla inte begärt nya arbetsavtal, och att man nu korrekturräknar löner, som utbetalas senast i samband med nästa löneutbetalning. 

Granskningen baserar sig på ett tips till Ålands Radio - Tipsa oss om sådant vi borde granska på tips@alandsradio.ax.

Läs också: Strulet i skärgårdstrafiken kostar entreprenören 60 000 euro – “Jag är orolig över trafiken i framtiden”

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »