Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 1 oktober, 2018 - 15:44

Avfallskvarnar tillåts inte

Tekniska nämnden i Lemland och Lumparland har bestämt att inte tillåta användning av avfallskvarnar i kommunerna. Förfrågningar om installation av avfallskvarnar har kommit in från kommuninvånare, och därför har tekniska chefen Petter Ekman utrett ärendet närmare.

 I beredningen inför nämndmötet skriver han att många studier har gjorts världen över, men det råder ingen konsensus om vilka problem avfallskvarnar kan medföra. I vissa studier har ingen påverkan på avloppsnätet i form av driftstopp kunnat observeras, medan det i andra fall blivit en märkbar påverkan, skriver han. Obestritt är däremot att mängden tappvatten och avloppsvatten ökar i och med installation av en avfallskvarn, och Ekman konstaterar att Lotsbroverket i Mariehamn dit Lemland och Lumparland skickar sitt avloppsvatten redan ligger nära sin maxkapacitet. Därför tycker han inte man ska belasta reningsverket mer, och nämnden omfattade resonemanget.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »