Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 29 december, 2021 - 06:19Uppdaterad: onsdag, 29 december, 2021 - 07:47
  • ÅMHM vill ta över tillsynen av socialvården. Arkivbild.

ÅMHM vill ta över tillsynsansvar

Ansvar och befogenheter för att utöva tillsyn och utfärda tillstånd för socialvård som faller inom rikets behörighet borde överföras till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet , ÅMHM. Det föreslår ÅMHM i en skrivelse till landskapsregeringen.

I dag delar ÅMHM och Statens ämbetsverk på tillsynen av socialvården, och trots att samarbetet är gott menar ÅMHM att det finns flera olägenheter förknippade med den delade behörigheten.

ÅMHM menar att tillsynen av socialvården skulle bli mer ändamålsenlig, rättssäker och transparent om ÅMHM skötte den i sin helhet. ÅMHM skriver att man har en färdig struktur, kunnande och rutiner på plats, och ÅMHM:s tillsyn inom socialvården skulle då bli mer jämförbar med regionförvaltningsverken, som på riksnivå beviljar tillstånd och utövar tillsyn inom socialvården utan att behöva ta ställning till frågor om lagstiftningsbehörighet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »