Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 29 februari, 2024 - 05:47Uppdaterad: torsdag, 29 februari, 2024 - 15:39

ÅMHM granskar inte Tallbacken efter Feministparaplyets kritik

Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, har efter en lägesbedömning bestämt att man inte initierar ett tillsynsärende kring Tallbacken. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

ÅMHM skriver att man tagit del av missnöjet gällande Tallbackens verksamhet som framförts av Ålands Feministparaply, att man ser allvarligt på de framförda påståendena och att man inte har någon anledning att betvivla att de kvinnor som har framfört missnöjet har upplevt situationen på det sätt som beskrivs. 

Motiveringen att man inte går vidare med ärendet är att ÅMHM våren 2018 mottog en liknande orosanmälan från Ålands Feministparaply mot Tallbacken. Man inledde då ett tillsynsärende av verksamheten och gjorde i juni 2018 bedömningen att ärendet inte föranledde direkta tillsynsåtgärder. ÅMHM skriver i pressmeddelandet att man konstaterar att ett nytt tillsynsärende i dagsläget sannolikt skulle komma till en liknande bedömning utifrån det faktaunderlag och tillsynsverktyg som finns tillgängliga för myndigheten. 

Man konstaterar att huvudmannen för Tallbacken, KST, själva har bättre möjligheter att snabbt påverka och förbättra skyddshemsverksamheten utifrån Feministparaplyets klagomål än vad ÅMHM skulle ha genom att inleda ett tillsynsärende. 
ÅMHM kommer dock att följa med hur situationen vid Tallbacken utvecklas i närtid, skriver man i pressmeddelandet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »