Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 12 februari, 2021 - 10:42

Ämbetsbevis kan nu beställas på nätet

Nu är det möjligt att beställa hem ett ämbetsbevis (ett så kallat levnadsintyg) över sig själv eller för släktutredning över en avliden.

Det är en e-tjänst från den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland som har som lagstadgad myndighetsuppgift att tillhandahålla ämbetsbevis. Det finns många ändamål för ämbetsbevis, till exempel när man utför ärenden som har att göra med adoption, arvskifte eller bouppteckning.

För att kunna nyttja tjänsten ska man vara minst 18 år och ha en finländsk hemort. Man behöver även ha nätbankskoder eller mobilcertifikat för att kunna identifiera sig. Det finns även en tanke om att organisationer som banker eller advokatbyråer ska kunna beställa intyg för sina kunders räkning via tjänsten.

- En betydande del av kyrkans medlemmar vill kunna sköta alla sina ärenden över nätet. Den nya tjänsten är tillgänglig varje dag dygnet runt och underlättar betydligt beställningen av ämbetsbevis, säger Kyrkostyrelsens registerchef Sanna Heickell.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »