Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 28 oktober, 2021 - 08:08Uppdaterad: torsdag, 28 oktober, 2021 - 17:11
  • Nu kan även ålänningar delta i Gerda-projektet. Genrefoto: Pixabay.

Äldre ålänningars liv kartläggs i stor studie

Åländska äldre ingår i en stor studie som ska kartlägga äldres liv och hälsa.

Studien görs bland äldre i Västerbotten i Sverige och Österbotten i Finland och nu får alltså även ålänningar delta. Det här meddelar Umeå universitet i ett pressmeddelande. Det är det så kallade Gerda-samarbetet som står bakom enkäten och det är fjärde gången som enkäten skickas ut. Den här gången är det personer födda 1930, 1935, 1940, 1945, 1950 och 1955 som har valts ut för att få frågeblanketten.

Utöver frågor om hälsan, ställs frågor om intressen, umgänge, ekonomi, politiskt och socialt deltagande, inflytande och om pandemin har påverkat livet. Projektet Gerda, gerontologisk regional databas, samlar in kunskap om äldre personers livssituation och behov, för att skapa förutsättningar för en god ålderdom på lika villkor. Intresset för enkäten har varit stort bland mottagarna och över 70 procent har besvarat de tidigare enkäterna.

Undersökningen genomförs av forskare vid Umeå universitet, Åbo Akademi, Yrkeshögskolan Novia, Seinäjoki Yrkeshögskola och Högskolan på Åland.

I tisdagens Åland idag kunde du dessutom höra den svenske professorn i geriatrik, Yngve Gustafson, som är en av initiativtagarna till Gerda-projektet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »