Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 28 februari, 2018 - 10:55Uppdaterad: onsdag, 28 februari, 2018 - 14:37
  • Två miljötillstånd gällande komposteringsverksamheten i Gunnarsby återförvisas till ÅMHM som måste rätta till de brister förvaltningsdomstolen hittat i tillstånden. Arkivfoto: Owe Sjöblom.

Ålandskompostens miljötillstånd upphävdes

Förvaltningsdomstolen upphävde i dag två miljötillstånd som ÅMHM beviljade komposteringsverksamheten i Gunnarsby i Sund i mitten av mars 2016.

Genom det ena beslutet hade ÅMHM beviljat Ålandskomposten Ab ett nytt miljötillstånd och genom det andra hade villkoren för Delfensdal Kom Ab:s gällande miljötillstånd reviderats.
- Delfendal Kom Ab:s tidigare miljötillstånd är dock i laga kraft och gäller fortfarande, säger förvaltningsdomare Irina Wikström.

Återförvisas till ÅMHM

De tillståndsbeslut som nu upphävdes var enligt förvaltningsdomstolen bristfälliga både vad gällde uppgifter om verksamheten och en del villkor för tillstånden.
Bland annat ansåg domstolen att villkoren för förebyggande av luktolägenheter i Ålandskomposten Ab:s tillstånd inte var tillräckligt strikta. I fråga om båda verksamheterna ansåg domstolen att bedömningen av utsläppen i vattendrag inte varit tillräcklig samt att ÅMHM inte haft rätt att låta bli att villkora verksamheterna med krav på säkerhet. Förvaltningsdomstolen återförvisar ärendena till ÅMHM som får fortsätta behandla dem och rätta till bristerna.
Erica Sjöström har varit föredragande vid ÅMHM när prövningsnämnden beviljat miljötillstånden som nu upphävts. Hon vill inte kommentera förvaltningsdomstolens beslut förrän hon läst det, vilket hon inte gjort ännu i dag.

Inget skadestånd

Det var två privatpersoner som hade besvärat sig mot miljötillstånden. Flera av grunderna som de framfört avfärdades av domstolen, bland annat när det gällde krav på skadestånd.

Vi har sökt Ulrika Sandell Boman som är ordförande i ÅMHM:s prövningsnämnd samt ÅMHM:s myndighetschef Stig Abrahamsson utan resultat.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »