Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 31 december, 2021 - 07:15Uppdaterad: fredag, 31 december, 2021 - 07:15

ÅHS måste börja kompromissa i smittspårningen

Nu börjar konsekvenserna av den kraftigt ökade smittspridningen märkas, sa landskapsläkare Knut Lönnroth under torsdagens presskonferens.

- ÅHS har varit tvungen att börja kompromissa hur man gör smittspårningen, den görs inte lika snabbt och effektivt som tidigare, säger han.

Även provtagningen är hårt belastad i kombination med att personal är sjuk eller i karantän. På grund av att omikronvarianten smittar så lätt har man beslutat att testa även fullt vaccinerade.

- Och med så många nya fall kan vi vänta oss att en del kommer att kräva sjukhusvård, och det ökar belastningen på vården, säger Knut Lönnroth.

Det som oroar honom mest är att smittan ska nå sköra grupper, som äldreboenden. Han uppmanar att man kontaktar verksamheten innan man besöker den.

- Och nu gäller det att känna efter lite extra, även om det väldigt milda symtom, undvik då att träffa andra, säger Knut Lönnroth.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »