Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 15 februari, 2018 - 06:25Uppdaterad: torsdag, 15 februari, 2018 - 06:34

50-60 procent deltog i folkomröstningarna

Mellan 50 och 60 procent deltog i de rådgivande kommunala folkomröstningarna som anordnades i samband med presidentvalet den 28 januari. Det visar färsk statistik från ÅSUB.

 I fem av de kommuner som höll rådgivande folkomröstning röstade en majoritet för att kommunen ska fortsätta som självständig kommun medan det i en kommun blev en knapp majoritet för alternativet nej. Det var Brändö, Eckerö, Hammarland, Saltvik, Sund och Vårdö som höll folkomröstningar.

Högst andel för ja-alternativet, det vill säga att bevara nuvarande kommunstruktur, blev det i Brändö och Vårdö, där andelen var 90 respektive drygt 80 procent. I Saltvik var andelen Ja-röster närmare 70 procent och i Eckerö och Hammarland runt 60 procent. Sund var den enda kommun där det blev en majoritet för nej-alternativet om än knapp, 47 procent för nej och 46 procent för ja. Sammanlagt var något över 5 000 personer röstberättigade i folkomröstningarna, varav drygt 2 700 eller 55 procent deltog i valet. Valdeltagandet blev högst i Brändö och Eckerö med 60 procent.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »