Kommitténs ordförande, president Tarja Halonen, var lite ledsen över att hon inte lyckas få en enig kommitté.
- Men jag är int ledsen numera, jag hade inte nått längre med mera tid, säger hon.
Det som åländska medlemmar i Ålandskommittén reserverar sig emot är alltså att Åland inte nu skall kunna ta över förvärvsinkomstbeskattningen, dessutom är man missnöjd över att en åländsk plats i europaparlamentet inte kommit med och att inte kravet på finländskt medborgarskap stryks som villkor för att få åländsk hembygdsrätt.
Det finns ändå många positiva saker i förslaget till ny autonomi för Åland. Kommittémedlemmen Roger Jansson har listat 29 punkter, inte minst att det nu blir hela 42 rättsområden som kan överföras till lagtingets behörighet, mot sex områden i nuvarande självstyrelselag. Grunden för den åländska självstyrelsen stärks också i förhållande till grundlagen och terminologin förändras så att det framgår att Åland inte är ett vanligt landskap i Finland. Landskapsregeringen byter namn till Ålands regering, exempelvis.
Noterbart är också att kommittémedlemmen Axel Jonsson, Ålands framtid, inte undertecknat slutbetänkandet. Sannfinländarnas representant Leena Meri har också lämnat in en skiljaktig mening till slutbetänkandet som nu skall behandlas av riksregeringen och lämnas till riksdagen våren 2018.