Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 17 juli, 2024 - 09:46Uppdaterad: onsdag, 17 juli, 2024 - 14:06
  • Ryska konsulatet i Mariehamn. Foto: Peter Grönholm

Expressen: Ryska konsulatet riktar ”spionkameror” mot Ukrainaplatsen

Tidningen Expressen uppmärksammar demonstrationerna utanför ryska konsulatet i Mariehamn i ett stort reportage på onsdagen. 

Tidningen redogör för den historiska bakgrunden till konsulatet och för de oavbrutna demonstrationerna som pågått strax utanför sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina inleddes.  

Expressen har även identifierat två dolda säkerhetskameror i konsulatets fönster. Enligt tidningen bevakar de områden strax utanför konsulatet, Neptunigatan och Ukrainaplatsen.  

Expressen har fångat den ryske konsuln Alexandr Rogov på bild men inte lyckats få en intervju med honom. Han har heller inte svarat på frågor om kamerorna per e-post. Enligt den åländska polisens bedömning är de två kamerorna inte lagliga. Polisen har dock ingen möjlighet att ingripa eftersom byggnaden inte ligger inom den åländska polisens jurisdiktion.

Uppdatering 14.06: Konsulatbyggnadens juridiska status har förtydligats. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »