Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 10 oktober, 2023 - 06:12Uppdaterad: tisdag, 10 oktober, 2023 - 10:36

Företagarna på Åland efterlyser partival - ifrågasätts av partiledare

Företagarna på Åland vill införa partival av svensk modell för att stärka politikernas integritet och möjlighet att ta impopulära beslut.

Det skulle innebära att partierna väljer turordningen på sina listor, samtidigt som det är möjligt att kryssa i en viss person.

Moderaternas partiordförande Wille Valve säger att den svenska modellen kunde fungera bra för de stora etablerade partierna, men att lösningen inte är bra för små partier eftersom det skulle ge partistyrelserna väldigt mycket makt när det handlar om vem som hamnar i lagtinget.

Peggy Eriksson, ordförande för Ålands framtid, anser att dagens modell med personval fungerar bra på Åland. Men hon ser positivt på tanken att göra det lättare för politikerna att ta impopulära beslut. 
- Vi från Ålands framtid har fört fram tanken på att man bara ska kunna sitta ett visst antal perioder i lagtinget och sedan inte vara valbar för komma runt detta problem, säger partiordförande Peggy Eriksson. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »