I Föräldrarbarometern för 2015 har totalt 101 föräldrar till barn i den åländska grundskolan och tio lärare deltagit. Det är en markant ökning sedan den senaste undersökningen 2013, då endast tio föräldrar på Åland deltog.
Föräldrarna uppger att de överlag är positiva till skolans utbildning, inlärning och fostran. Även skolbyggnaderna och skolgårdarna på Åland omnämns i positiva ordalag. Samtidigt uppger 70 procent att kommunernas åtstramningar märks av i själva verksamheten genom bland annat större klasser, färre assistenter och få digitala verktyg. I barometern framkommer även att det finns utrymme att utveckla kommunikationen mellan föräldrar och skolpersonal.
Mobbning vanlig bland åländska pojkar
En tredjedel av pojkarna i högstadieålder på Åland har uppgett för sina föräldrar att de blivit utsatta för mobbning i eller på väg till eller från skolan. I de resterande svenskspråkiga områden i Finland är den andelen tio procent. En tredjedel av pojkarna i lågstadiet på Åland uppger att de blivit mobbade jämfört med en fjärdedel i resterande regioner.
Öppenheten kan samtidigt ses som positivt
Åbo Akademis forskare Ritva Mertaniemi är den som sammanställt materialet.
- Det verkar som om pojkarna skulle uppleva sig bli oftare mobbade här än på fastlandet. Men det kan också vara något positivt att de här barnen faktiskt har berättat för sina föräldrar.
Hon understryker att undersökningen enbart ger indikationer och hänvisningar till olika tendenser.
Bland flickorna på Åland tycks mobbningen vara som vanligast i högstadiet och då ta sig uttryck främst genom sociala medier.
Totalt deltog 2146 föräldrar Föräldrarbarometern 2015. Hela resultatet av undersökningen går att läsa här http://www.hemochskola.fi/material/