Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 5 januari, 2022 - 07:49Uppdaterad: onsdag, 5 januari, 2022 - 10:22
  • Förrättningar och gudstjänster fortsätter med begränsad närvaro.

Församlingarna fortsätter med gudstjänster

De åländska församlingarna fortsätter med gudstjänster och förrättningar trots att landskapsregeringen infört totalstopp för offentliga tillställningar. Men det blir begränsad närvaro.

Ålands kontraktsprost Benny Andersson har varit i kontakt med biskopen och i samråd med honom beslutat att man ska hålla gudstjänster, men med högst 20 deltagare. Samma gäller för förrättningar, det vill säga dop, vigsel och jordfästning. Man har tittat på hur andra områden gjort i motsvarande situation.
- Det är en lagstadgad skyldighet att hålla förrättningar och gudstjänster, säger Benny Andersson .

Gudstjänster kan man följa digitalt, om församlingen väljer att streama dem.

Det är kyrkoherden i församlingen som fattar beslut och har det yttersta ansvaret. De här restriktionerna gäller i första hand till den 18 januari, i enlighet med landskapsregeringens tidtabell. Fortfarande ska man använda munskydd, sitta glest och desinficera händerna när man besöker en kyrka.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »