Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 4 januari, 2022 - 10:46

FPA ersätter inkomstbortfall under karantän

FPA betalar ersättning för dem som får inkomstbortfall på grund av att de sätts i karantän av smittskyddet.

Det säger FPA:s åländska distriktschef Hillevi Smeds.
- Det ersätter hela den lön man har för den här karantänstiden, så länge man har det beslutat av smittskyddsläkare, säger hon.

Det finns ingen självrisk, och arbetsgivaren kan söka ut ersättningen om man får full lön under karantänen. FPA ersätter även inkomstbortfall för egenföretagare, men för dem som lyfter studiestöd, föräldrapenning eller andra former av stöd sker ingen förändring eftersom de inte får inkomstbortfall. Men det viktiga är alltså läkarintyget.

- FPA behöver alltid ha ett beslut eller ett läkarintyg som innehåller uppgifterna om karantän. Det är enda möjligheten att kunna ansöka om smittskyddsdagpenning, säger Hillevi Smeds.
Hon rekommenderar att man söker ersättning elektroniskt via FPA:s hemsida eller tar kontakt via telefon. Det är ÅHS som skickar intygen på karantän, men att det kan ske med en viss fördröjning på grund av att många är smittade just nu, tror Hillevi Smeds.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »