Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 3 januari, 2022 - 11:30Uppdaterad: måndag, 3 januari, 2022 - 13:02

Ny läroplan för förarutbildning

Nu har landskapsregeringen antagit nya läroplaner för säkerhets- och förarutbildning.

Läroplanerna, som fastslås av landskapsregeringen, är de styrdokument som sätter villkor för hur förarutbildningarna och säkerhetsutbildningarna ska genomföras. Läroplanerna sätter också ramarna för trafikskolornas kursplaner, det vill säga dess målsättningar och vad de ska innehålla.

Den nya läroplanen innebär större frihet för den enskilde ålänningen då det går att genomföra säkerhetsutbildningen utanför Åland hos valfri nordisk aktör.

- Det blir även förmånligare att ta körkort då det maximala antalet timmar som säkerhetsutbildningen får innefatta regleras för att motsvara våra nordiska grannländer, säger infrastrukturminister Christian Wikström.
Läroplanen skapar även förutsättningar för byggandet av en trafikövningsplats, en så kallad halkbana även om det inte uttryckligen krävs i läroplan.

-Det vore oskäligt att kräva halkbanekörning i en läroplan då vi saknar halkbana. Byggs det en halkbana på Åland är det upp till trafikskolorna att kräva det genom sina kursplaner, säger Christian Wikström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »