Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 27 december, 2021 - 14:23Uppdaterad: måndag, 27 december, 2021 - 16:36
  • Blomsterlupin, foto: Wikimedia Commons

Blomsterlupin mest akut att stoppa på Åland

Nu finns en handlingsplan hur man ska utrota invasiva arter på Åland.

Den mest akuta är blomsterlupinen säger naturvårdsintendent David Abrahamsson.
- Den sprider sig mycket längs vägrenar och sprider sig med frö och rötter, säger han.

Enligt lagen får man ha blomsterlupin i sin trädgård om man ser till att den inte sprider sig utanför trädgården. Även mårdhund och mink gör stor skada, men det arbetet är redan igångsatt. Det är numera lagstadgat att ha en handlingsplan.

- Det är enklare för oss och ger en tydlig målsättning, säger David Abrahamsson.

Andra invasiva arter är bland annat signalkräfta, vresros och fisken svartmunnad smörbult. Budget för utrotandet av invasiva arter är 15.000 euro. David Abrahamsson önskar att allmänheten rapporterar in förekomsten av invasiva arter via exempelvis landskapsregeringens hemsida. Allmänhetens ansvar är att i första hand utrota invasiva arter, i andra hand åtminstone se till att de inte sprider sig.

- Landskapet har ingen skyldighet att utrota arterna, men det är väldigt viktigt att veta var de finns så att de inte sprids därifrån, säger David Abrahamsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »