Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 16 december, 2021 - 11:17Uppdaterad: torsdag, 16 december, 2021 - 12:45
  • En vindkraftsinstallation kan skapa missvisande signaler och radarskugga, enligt Försvarsmakten. Arkivfoto.

Försvarsmakten skeptisk till vindkraftspark

Försvarsmakten ställer sig tveksam till placeringen av den vindkraftspark som det svenska bolaget OX2 och Ålandsbanken Fondbolag Ab vill bygga i havet söder om Åland.

Anledningen är att området anses vara särskilt utmanande för säkerhetsmyndigheterna när det gäller regional kontroll och sjöräddning, enligt ett utlåtande som Anu Sallinen på Försvarsministeriet skrivit.

- Det är viktigt att inget land- eller vattenområde i Finland skapar en situation där landets territoriella kontroll äventyras på något sätt. Regional kontroll utförs för att skydda alla finländare och säkerställa hela landets suveränitet, liksom på Åland, för att skydda områdets demilitariserade status, lyder utlåtandet.

En vindkraftsinstallation kan potentiellt skapa missvisande signaler och radarskugga.

- Försvarsministeriet och gränsbevakningsväsendet har fört goda förhandlingar med landskapsregeringen om områden som lämpar sig för vindkraftsbyggandet på Åland, och dessa diskussioner fortsätter i framtiden, skriver Anu Sallinen i utlåtandet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »