Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 15 december, 2021 - 14:11Uppdaterad: onsdag, 15 december, 2021 - 16:07
  • Gun-Mari Lindholm är ordförande i Ålands cancerförening. Arkivbild.

Cancerscreening fortsätter - men i nationell regi

Mag- och tarmcancerscreeningen på Åland fortsätter. Men då i nationell regi, vilket innebär att landskapet betalar screeningen.

Ålands cancerförenings ordförande Gun-Mari Lindholm säger att de som blir kallade inte kommer att märka någon skillnad.

Projektet påbörjades av föreningen innan man visste att det skulle bli en del av ett nationellt program. Antalet personer som hörsammat kallelsen är högre än vad föreningen trott. Screeningen har gett resultat och man har upptäckt tidigt skede av cancer hos en del som deltagit i screeningen.

- Det betyder att de har en bättre prognos än om de gått en längre tid med cancern, säger Gun-Mari Lindholm.

Det nationella programmet inkluderar åldersgrupperna 60-68 år medan föreningen har haft ett åldersspann på 60-74 år. Tills vidare betalar föreningen för dem som är i spannet 68-70 år. De insamlade medel som är öronmärkta för projektet räcker just och just till enligt Gun-Mari Lindholm.

- Vi är bra på att samla in medel, så är det så att det behövs, gör vi en insats, säger Gun-Mari Lindholm.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »