Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 15 december, 2021 - 11:26Uppdaterad: onsdag, 15 december, 2021 - 17:15

(MSÅ) vill ha julkyrka och lucia i dagis och skola

Det ska vara uttryckligen tillåtet och välkommet att fira lucia och gå i julkyrka inom grundskolan och barnomsorgen.

Det skriver den moderata lagtingsgruppen med Mika Nordberg som första undertecknare, i en åtgärdsmotion till lagtinget. Efter att flera skolor avstått från julkyrka eftersom det är för resurskrävande att ordna alternativ för dem som väljer att inte gå i julkyrka, reagerar lagtingsgruppen och menar att det det inte motsvarar lagstiftarens ursprungliga vilja. Man kommenterar också att en församlingsmusiker, som besökte ett daghem, inte fick sjunga om Gud eller ha med en nalle, klädd till präst.

– Barnomrsorgs- och skolpersonal ska inte behöva oroa sig för att de befinner sig i en gråzon och vi ska inte ha lagar som i praktiken förbjuder samverkan mellan barnomsorg och tredje sektor, skriver gruppen.

Bakgrunden är att man infört konfessionslös religionsundervisning och i motionen föreslår man att lagtinget ska uppmana landskapsregeringen att ge ett ändringsförslag till den aktuella lagen så att julkyrka och luciafirande ska vara möjliga att genomföra.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »