Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 13 december, 2021 - 15:47Uppdaterad: måndag, 13 december, 2021 - 17:06
  • Det är tillåtet att sjunga om Gud i skola och daghem. Arkivbild.

Daghem och skolor får sjunga om Gud

Ordnar ett daghem eller en skola ett evenemang som är religiöst måste läroinrättningen enligt lagen också ordna ett evenemang för dem som inte vill delta i den religiösa biten.

Det måste också framgå att kommunen fattat beslut om att ha med den religiösa biten i en arbetsplan. Det säger utbildningsminister Annika Hambrudd med anledning av det möte som i dag hölls mellan landskapsregeringen, Jomala församling och biskopen Bo-Göran Åstrand. Mötet handlade bland annat om hur stort svängrum församlingen ska ha att tala om Gud i kommunala läroinrättningar. I dag skrev Nya Åland en artikel med rubriken att församlingen inte får sjunga om Gud för dagisbarnen, men det stämmer inte riktigt säger utbildningsminister Annika Hambrudd.

- Om det finns i en arbetsplan är det tillåtet med religiösa uttryck och händelser, men det måste framgå tydligt så att alla är medvetna om det, säger Annika Hambrudd.

Åland idag intervjuade även kyrkoherde Stefan Äng vid Jomala församling som också deltog i diskussionen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »