Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 22 september, 2021 - 14:06Uppdaterad: onsdag, 22 september, 2021 - 17:22
  • Traficom undra varför trafiken till Grisslehamn ska stödas. Arkivbild.

LR: Trafiken till Grisslehamn är viktig

Trafiken mellan Eckerö och Grisslehamn är viktig för passagerartrafiken, frakttjänsterna, försörjningsberedskapen och för industrierna.

Det skriver landskapsregeringen i ett utlåtande till Transport- och kommunikationsverket, Traficom, som ställt en fråga om varför det är nödvändigt att stöda sjöfartsförbindelsen mellan just Eckerö och Grisslehamn och inte till exempel mellan Mariehamn och Kapellskär.

LR skriver att Grisslehamn ligger strategiskt viktigt för kommunikationerna mot norr eller nordväst i Sverige. Det gäller både för näringslivet, arbetspendling och studerande. Dessutom påpekas att det är av stor vikt att den kortaste och effektivaste resvägen till och från Uppsala universitetssjukhus upprätthålls och under pandemin har Grisslehamn i detta sammanhang varit en betydelsefull hamn till och från vilken det har varit möjligt att ta sig med hjälp av bussförbindelser.

Det är Tallink som lämnat in ett besvär mot statens beslut att stötta Eckerölinjen ekonomiskt, ett beslut Transport- och kommunikationsverket fattade i april i år. De kräver att upphandlingen ogiltigförklaras och att Eckerölinjen åläggs att återbetala stödet. Tallink menar i sitt besvär att det inte behövs någon färjeförbindelse mellan specifikt Åland och Grisslehamn, utan att en färjeförbindelse till Stockholmsområdet från någonstans i sydvästra Finland, Nådendal exempelvis, skulle räcka för landets behov.

Stödet fick Eckerölinjen efter att Transport- och kommunikationsverket upphandlat trafiken mellan Eckerö och Grisslehamn. Eckerölinjen var av naturliga skäl den enda anbudsgivaren; de äger anläggningen i Berghamn och är det enda rederi som angör fartygskajen i Grisslehamn.

I onsdagens Åland idag kunde du höra Niklas Karlman, biträdande avdelningschef för infrastrukturavdelningen på landskapsregeringen. Åland idag har sökt Transport- och kommunikationsverkets direktör Pipsa Eklund, men hon vill inte prata om pågående ärenden säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »