Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 10 september, 2021 - 17:39Uppdaterad: fredag, 10 september, 2021 - 17:39

HFD: Fel sparka myndighetschef

Det var fel av landskapsregeringen att säga upp den förre myndighetschefen för Datainspektionen Joakim Söderberg.

Det har Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, kommit fram till. I februari i fjol blev det klart att Söderberg inte får fortsätta sin tjänst efter att hans prövotid gick ut. Söderberg drev frågan vidare till HFD som nu avgjort ärendet. Den inledande knäckfrågan i ärendet gällde om landskapsregeringen fattat ett beslut eller inte. Enligt landskapsregeringen var det inte ett regelrätt beslut, utan man valde bara att inte förlänga hans anställning.

Enligt Söderberg var valet att inte förlänga hans anställning ett beslut som han borde ha fått rätt att pröva. Majoriteten av domarna i HFD gick på Söderbergs linje och ansåg att beslutet kunde behandlas av HFD. Domstolen fann därefter att hans anställning och uppsägning inte hade bedömts mot bakgrund av bestämmelserna i dataskyddsförordningen, under vilken han lydde. 

Beslutet om att säga upp hans anställning ogiltigförklarades och frågan återförvisas till landskapsregeringen för omprövning. HFD skriver att landskapsregeringens beslut stred mot EU-rätten och att anställningen således inte har upphört.

Joakim Söderberg fick höra om beslutet av sin advokat under fredagsmorgonen, men vill själv inte kommentera domen i dagsläget.

Fotnot: Tidigare artiklar om Söderbergs uppsägning och HFD-processen hittar du härhär och här.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »