Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 27 februari, 2020 - 05:43Uppdaterad: torsdag, 27 februari, 2020 - 16:37
  • DI:s myndighetschef Joakim Söderberg. Arkivfoto.

Söderberg: "Landskapsrevisorn kallade mig dum i huvudet"

Igår publicerades Datainspektionens verksamhetsberättelse för 2019. I den riktas skarp kritik mot landskapsregeringen, landskapsrevisionen, Åda och Mariehamns stad.

Bland annat ska landskapsrevisorn Dan Bergman vid ett möte ha kritiserat DI:s myndighetschef Joakim Söderberg genom att fråga "Är du dum i huvudet eller?" och "Är det något fel i skallen på dig?".

- Det stämmer, det var anmärkningsvärt, säger Joakim Söderberg.

Ålands Radio har utan resultat sökt Dan Bergman för en kommentar. Marika Björkman som också är revisor vid landskapsrevisionen fanns på plats vid mötet.

- Jag kommer inte ihåg saken på samma sätt men jag vill inte kommentera det ytterligare i media. Vi har till uppgift att granska förvaltningen och understående myndigheter, det har aldrig varit ett problem tidigare men med DI har det funnits olika syn på granskningen, säger hon.

Joakim Söderberg hävdar även att det finns en kultur inom landskapets förvaltning som inte välkomnar synpunkter och kritik. Något som landskapets förvaltningschef Dan E Eriksson tillbakavisar.

- Det får stå för honom. Jag tycker det är vanligt att vi framför kritik till varandra när det är befogat, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »