Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 7 september, 2021 - 14:43Uppdaterad: tisdag, 7 september, 2021 - 17:11

Färre cancerfall diagnostiserade under pandemin

Diagnoserna av människor som drabbats av cancer blev färre under fjolåret enligt statistik från Cancerregistret.

Det är en minskning med 1.200 diagnostiserade cancerfall, alltså 3,6 procent.

Onkologen Nina Cavalli-Björkman vid Ålands hälso- och sjukvård menar att det beror på två anledningar som båda går att härleda till corona.

- Den ena är människors rädsla att uppsöka sjukvård, då det var på sjukhuset som smittan fanns under början av pandemin. Sedan beror det även på svårigheter att få tillgång till sjukvård, då vården var tvungen att prioritera coronainfekterade patienter.
 

Det innebär i sin tur inte att det är färre människor som drabbats av cancer, det är bara ett mindre antal människor som fått det diagnostiserat.

- De cancerfall som inte blivit diagnostiserade kommer förr eller senare att dyka upp i sjukvården. Då får man som en puckel med patienter att ta sig an och det är inte bra för varken patienterna som fått vänta eller sjukvården som får mycket patienter samtidigt, säger Nina Cavalli-Björkman.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »