Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 september, 2021 - 14:17Uppdaterad: torsdag, 2 september, 2021 - 17:21

Åland kan bli varroafritt om fyra år

Bisamhällena som varit smittade med varroakvalster på Brändö har nu destruerats.

Tre stycken bikupor har sålts till fastlandet och tio bikupor har destuerats, som i det här fallet innebar att man stängde in bikuporna i en säck som man sen hällde bensin på.

Målsättningen är att få Åland deklarerat varroafritt igen. Nästa skede i bekämpningen av varroa är att landskapsregeringen ska göra en utrotningsplan för viruset på Brändö som är en restriktionszon. Det är ett fyraårigt uppföljningsprogram som behöver godkännas av EU-kommissionen.
- Vi behöver ha tätare provtagning, särskilt i de östra regionerna. Vi behöver se över de årliga provtagningarna som görs i övervakningsprogrammet och jobba med information till potentiella och nuvarande biodlare. Vi behöver även ha information vid färjhamnarna och allmänt informera om vikten av att förhindra att enskilda bin eller bisvärmar kommer till Åland, säger Bengt Michelsson som är avdelningschef vid social- och miljöavdelningen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »