Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 31 maj, 2021 - 05:51Uppdaterad: måndag, 31 maj, 2021 - 06:22

Förslag om slopad internetröstning 2023

Landskapsregeringen har utrett internetröstning inför nästa val och föreslår att man inte gör ett nytt försök 2023 efter kontroverserna kring förra valet.

Istället vill landskapet upphäva alla bestämmelser om internetröstning i vallagen och bryta ut dem till en egen separat lag som träder i kraft men inte tillämpas om inte lagtinget bestämmer så. Detta för att man bedömer att det i framtiden åter kan bli aktuellt med internetröstning, skulle så vara fallet, har man färdig lagstiftning att utgå ifrån. Man har också tittat på brevröstningen och föreslår bland annat att ansvaret för distributionen av brevröstningshandlingar flyttas från kommunerna till landskapsregeringen. Inget beslut i frågan är taget, nu ska utredningarna ut på remiss till de politiska partierna och sedan beslutar lagtinget om frågan.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »