Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 31 mars, 2021 - 15:00Uppdaterad: onsdag, 31 mars, 2021 - 15:08

Landskapet skriver brev till Sverige – vill slippa testkrav

Landskapsregeringen vill att Sverige gör undantag för inresande från Åland i sina testkrav.

Går inte det vill man se ett undantag för personer som har intyg på att de haft Covid-19 det senaste halvåret. Det framgår av ett brev som landskapet skickat till bland andra Sveriges inrikesminister Mikael Damberg. Testkravet hjälper inte Sverige och medför merkostnader för Åland, menar man.

–Testning i syfte att få ett intyg som möjliggör inresa till Sverige har nu pågått på Åland i drygt sex veckor. Resultaten av denna testning visar att testkravet inte bidrar till smittskyddet i Sverige samtidigt som det orsakar stora kostnader på Åland, skriver de. Hittils har 472 personer testats, två av dem var positiva. Båda hade tidigare PCR-bekräftad covid-19 som diagnosticerats på Åland och båda hade fullbordat isoleringstiden innan testet togs. De totala kostnaderna för testerna på Åland beräknar landskapsregeringen till 120.000 euro.

–Vinsten för smittskyddet i Sverige av denna testning av ålänningar är sannolikt

mycket begränsad samtidigt som kostnaderna är höga och falskt positiva test leder till onödiga begränsningar för de berörda individerna, skriver landskapet i brevet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »