Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 7 februari, 2013 - 10:31Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:16

Ålandsbanken får offentlig varning

Finansinspektionen gav i dag Ålandsbanken en offentlig varning för, som det heter, "underlåtenhet att iaktta bestämmelserna om förvaring av kundmedel i enlighet med värdepappersmarknadslagen samt bristande intern kontroll." Finansinspektionen anser att Ålandsbanken av oaktsamhet i samband med värdepappershandel under korta perioder haft kundernas värdeandelar registrerade på bankens värdeandelskonton och inte på förvaltarregistrerade kommissionskonton. Juridiskt sett var värdeandelarna därmed i bankens ägo, och om banken skulle ha fått ekonomiska bekymmer skulle det åtminstone ha gjort det besvärligare för kunderna att få tillbaka sina andelar. Bristerna gäller tiden september 2009 till november 2011. Ålandsbanken hävdar att situationen uppstod på grund av ett missförstånd och att banken själv har upptäckt och korrigerat felaktigheten innan Finansinspektionen noterat den vid en inspektion. Banken hävdar också att ingen kund har drabbats av skada eller utsatts för risk på grund av det här.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »