Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 26 april, 2013 - 14:42Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:15

Landskapet har koll på pensionerna

Landskapet har situationen under kontroll när det gäller utbetalningar av pensioner i framtiden och det beror på två saker. Det första är att alla som är nyanställda från och med 2008 är försäkrade hos Pensions-Alandia, och den andra orsaken är att landskapets egen pensionsfond har haft en god utveckling under de senaste åren. De som blev anställda innan 2008 får sin pension utbetald av landskapet och det tar ungefär 60-70 år innan alla de har gått ur tiden och då upphör Ålands pensionsfond eftersom det inte finns något behov av den längre. Enligt beräkningar har landskapet en pensionsansvarsskuld på cirka 677 miljoner euro, och vid årsskiftet var pensionsfondens marknadsvärde cirka 340 miljoner. Ungefär hälften av skulden finns i fonden och det kan jämföras med finska staten som har en fond som bara täcker cirka 17 procent av pensionerna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »