Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 29 april, 2013 - 15:03Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:15

Studerande riskerar utförsäkring

Åländska studerande utomlands måste få information om att de löper risk att bli utförsäkrade. Det understryker lagtingets social- och miljöutskott i sitt utlåtande över ett förnyande av den nordiska konventionen om social trygghet. Det har hänt att åländska studerande utomlands blivit utförsäkrade eftersom de inte informerats om att de inom ett år måste lämna in en ansökan till FPA om att bli kvar i det finländska sjukförsäkringssystemet. Landskapsregeringen har nu lovat att arbetsmarknads- och studiestödscentralen, AMS, ska informera de åländska studerandena i samband med att studiemedel beviljas. Ett annat åländskt problem är sjömän som arbetar på svenskflaggade fartyg och samtidigt arbetar som egna företagare på Åland. De tillhör det svenska socialförsäkringssystemet, men tvingas som företagare också att betala avgifter till Finland. Enligt EU:s regler ska man bara kunna höra till ett lands socialförsäkringssystem samtidigt. Den här frågan är rikets behörighet, och diskussioner om en lösning pågår.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »